Hidrolik Silindirler

 
 

Hidrolik Silindir Nedir

 

Hidrolik silindir, hidrolik enerjinin mekanik enerjiye dönüşmesini sağlar ve aynı zamanda doğrusal hareket ve açısal hareket elde edilmesi amacıyla kullanılır.

Pompanın sayesinde ortaya çıkan enerji silindirler sayesinde açısal ya da doğrusal harekete dönüştürülebilir. Bu açıdan; kullanılan silindirin çapı, silindir kuvvetinin değerlendirilmesinde önemli bir yer tutar.

 

Hidrolik silindirler farklı tip ve ölçülerde kullanılmaktadır.

 

Başlıca Silindir Çeşitleri

 

1)Tek Etkili Silindirler

2)Çift Etkili Silindirler

3)Özel Silindirler

a)Teleskopik Silindirler

b)Döndürücüler (açısal motorlar)

c)Tandem Silindirler

d)Çift milli silindirler

 

Tek etkili, çift etkili, tandem, teleskopik gibi çeşitli hidrolik silindirler kullanım amacına göre değişiklik göstererek tercih edilmektedir. Çift etkili tek milli silindirler günümüzde en çok kullanılan silindirlerdir. Tek etkili çift milli silindirler aynı pompanın basıncıyla geri gelirken hızlı hareket etmesine karşılık, ileriye giderken yavaş hareket eder. Tek etkili çift milli silindirlerde itme kuvveti çekme kuvvetinden daha fazladır.

Bir hidrolik silindirin işlevini gerçekleştirmesi için kesinlikle basınçlı yağın içerisinde

hapsedilmesi gerekmektedir. Silindirlerin içinde ya da dışında kaçaklar meydana gelmesi halinde basınç kaybına yol açabilir. Bu nedenle silindir işlevini yerine getiremeyebilir. Kaçakların önüne geçebilmek için silindirin belli başlı yerlerinde sızdırmazlık elemanları kullanılmaktadır. Çok sayıda ve farklı çeşit ve türdeki malzemelerden üretilen sızdırmazlık elemanlarının seçimi hidrolik silindirin konstrüksiyonuna ve aynı zamanda çalışma prensibine göre yapılır. Çalışma şartları sızdırmazlık elemanlarının seçiminde bir faktör olmasının yanı sıra ayrıca hidrolik silindirlerin konstrüksiyonlarının da farklılık göstermesine neden olur.

Ayrıca; hidrolik silindirler içerisinde kullanılan sızdırmazlık elemanları ile silindirin

kullanıldığı süreyle ilişkili olarak değişkenlik gösteren birçok zorlanmayla karşı karşıya kalmaktadır. Bu zorlanmalar silindirlerde tercih edilen sızdırmazlık ürünlerinin kullanım ömrünü ve performansını değiştirebilmektedir.

Hidrolik güç iletim sistemlerine, makine ve sanayi endüstrisinde farklı seviyelerdeki güçlerde kullanılan ve ciddi bir denetime tabi tutulmasının gerektiği alanlarda yaygın olarak tercih edilmektedir. Pres, plastik akıtma makineleri ve takım tezgâhları gibi değişkenlik gösteren birçok yerde hidrolik sistem ve silindirlere başvurulur.

 

Hidrolik Silindirlerle ilgili sorularınız ve teknik destek için iletişim: (0332) 342 4 342

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.